HTML

A kritika ára

2011.06.24. 22:54 :: ravasz_abel

Hivatalosan is közzétette álláspontját az új magyar alkotmányról a Velencei Bizottság (VB), az EU hasonló nevű szervével nem összetévesztendő Európa Tanács (ET) jogi szakértői testülete. Az ET formálisan nem az EU része, azonban ahhoz szorosan kapcsolódik, egyebek között a közismert strasbourgi emberi jogi bíróság révén - a bizottság pedig az ET jogi szakértői testülete.

A testület ugyan üdvözölte az európai jogharmonizációra való törekvést, azonban kritikát fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy az alkotmány elfogadása előtt nem volt megfelelő nyilvános vita, és túl nagy tér maradt a sarkalatos törvények szabályozása alatt. Számos egyéb problémafelvetés mellett a VB a szlovákiai magyarság számára kulcsfontosságú kérdésben, a kisebbségek kollektív jogaival kapcsolatban is elutasítóan nyilatkozott, jelezve: értelmezésük szerint ilyet egy állam csak saját kisebbségeinek adhat, más országokban élőknek nem. Ez az álláspont a szlovák kormány értelmezéséhez közelít.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szájer József, az új alkotmány megfogalmazásában kulcsszerepet vállaló fideszes EP-képviselő már az állásfoglalás hivatalos megjelenése előtt arról blogolt, hogy a bizottság kritikai észrevételei abból adódnak, hogy az „viszonylag kevés ismerettel rendelkezik a tényleges magyar jogi szabályozásról“. A dokumentum szerinte olyan dolgokat kér számon az új alkotmányon, amelyek más EU-s alapdokumentumban sincsenek, sőt olyanokat is, amelyek a mostaniban is benne vannak. Ennek megfelelően a magyar kormány a véleményt nem hajlandó elfogadni, a bizottság határozatainak eleve nincs jogi kötő ereje, „a szöveg és az ajánlások véleményt fejeznek ki“ - írja Szájer.
 

Ez utóbbi fejlemény különösen abból a szempontból sajnálatos, hogy a szlovákiai magyar kisebbség képviseleti szervei éppen a VB egy korábbi ajánlására hivatkozva kérik-követelik a nyelvtörvény további módosítását. A testület októberi, vonatkozó határozatának megjelenésekor maga Németh Zsolt magyar külügyi államtitkár is úgy nyilatkozott, hogy a VB „egyfajta európai alkotmánybíróságnak tekinthető“, és reményét fejezte ki, hogy az állásfoglalás egy születő, a kisebbségi nyelvhasználatról szóló európai törvény alapját képezheti.


Ha Magyarország a Velencei Bizottságot kritizálja, cserben hagyja a szlovákiai magyar kisebbséget - hiszen az tarthatatlan álláspont, hogy a testület egyszer „viszonylag kevés ismerettel rendelkezik“, másszor pedig egyfajta „európai alkotmánybíróság“. A szakértő ugyanis akkor is szakértő, ha történetesen nem ért egyet velem. A magyar álláspont inkonzisztenciája a bizottsággal kapcsolatban érthető, és az sem meglepő, hogy a kormány védi saját alkotmányát. Azonban az Orbán-kormány támadásaival belpolitikai célok érdekében diszkreditálja a határon túli magyar érdekvédelem egyik legfontosabb fórumát. Budapest megteheti, hogy rendszeresen dehonesztáló nyilatkozatokat tesz az európai jogtanácsadó fórumokkal kapcsolatban - a kisebbségi magyarok azonban ezzel eszközöket és érveket vesztenek saját követeléseik megvalósításához, és egyre távolabb kerül tőlük helyzetük európai rendezésének lehetősége.

(Az írás eredetileg az Új Szó napilapban jelent meg)

Szólj hozzá!

Címkék: magyarország szlovákia alkotmány határon túliak nyelvtörvény

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratlepo.blog.hu/api/trackback/id/tr343012577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása