HTML

A szegregáció zsákutcája

2011.06.08. 12:00 :: ravasz_abel

Polgári engedetlenségbe kezdtek a szlovákiai Iglói járásban fekvő Zsigra (Žehra) történelmi részének lakói: mostantól nem fizetik be a helyi adókat és járulékokat. Az ok: az Ivan Mižigár polgármester irányítása alatt kialakult, a tiltakozók által tarthatatlannak mondott viszonyok. A 2100 főt számláló szepességi falu központjában mintegy 600-an laknak, zömében nem-romák, miközben a Dreveník nevű telepen 1500-an, gyakorlatilag kizárólag romák.

Míg az előbbi településrészen 3,4%-os a munkanélküliség, a telepen csupán két embernek van munkája, beleértve a polgármestert is. Mint két külön világ – közös költségvetéssel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A nem romákat képviselő polgári társulás vádjai szerint a dreveníki  születésű, hat általánost végzett Mižigár 2009-es hatalomra kerülése óta a visszaéléseknek se szeri, se száma. A vádak szerint a frissen kinevezett polgármester első lépéseként elengedte a telepiek közüzemi tartozásait, majd jelentős prémiumot juttatott magának. Mižigárnak azóta fiktív állások fenntartását, a szolgálati autóval való visszaélést, valamint a telep illegális víz- és villanyhasználatát is felróják.

Múlt ősszel a faluba érkező Daniel Lipšic belügyminiszter a helyzet rendezését ígérte, és ezt a rendőrök létszámának megerősítése mellett a falu kettéválasztásával szerette volna elérni. Ehhez törvénymódosítás szükséges – a szlovák törvények szerint jelenleg nem válhat ki egy településből egy 3000 főnél kisebb rész. Lipšic tervezete szerint ha egy önkormányzat a folyamatos jogsértés állapotába kerül, mérettől függetlenül kezdeményezhető lesz az elszakadásról szóló népszavazás. A jelenlegi polgári engedetlenség pontosan azért kezdődött el, mert a belügyminiszter eddig nem nyújtotta be a zsigraiak által várt módosítást.

Némileg apatikus módon reagált a történtekre Iveta Radičová kormányfő. A kérdésre, mely szerint hatékony megoldásnak tartja-e az elszakadást úgy válaszolt, hogy az a tiltakozókon mindenképpen segít, azonban létrejön egy szegregált telep is, annak minden problémájával.

 

 

 

 

 

 

 

 

A kérdés magjában egy demográfiai probléma áll. Zsigra lakossága 1991 óta gyakorlatilag megduplázódott, a 18 éven aluliak aránya 50% körül van, zömük roma. A korábban békésnek nevezett együttélést a helyiek elmondása szerint az etinikai arányok eltolódása, valamint a romák politikai fellépése tette keserűvé. Szimptomatikus ügy a falu közepén álló szórakozóhely kérdése, melyet már Mižigár engedélyezett, és romák működtetik. A helyieket nemcsak a hangerő zavarja, hanem az is, hogy érzésük szerint ott az általuk finanszírozott segélyt isszák el. A romák szerint viszont azért van szükség a helyre, mert a gádzsók kocsmájából kinézik őket.

Miközben a romák szegregálása saját településekre morálisan nehezen vállalható, azok az anomáliák, melyek Zsigrán jelentkeztek, nem hagyhatók tett nélkül. Ha a helyzet eddig fajul, már nagyon nehéz vele bármit is kezdeni. Vajon milyen lesz a közbiztonság az önálló, forrásaitól elszakított Dreveník környékén? Minden állampolgártól elvárható a bekapcsolódás a dolgozók társadalmába, azonban a dolog hirtelen biztosan nem fog menni. Az új Zsigra, már ha létrejön, éppen ezért intő jel lesz azzal kapcsolatban, hogy a településen belüli szegregáció zsákutca, melynek következménye kezelhetetlen helyzet, amelyből minden kiút egy újabb probléma magját rejti magában.

 

(Ez a cikk eredetileg az Új Szó napilapban jelent meg)

Szólj hozzá!

Címkék: szlovákia romák

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratlepo.blog.hu/api/trackback/id/tr783012737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása