HTML

A "még mindig jobb" stratégiája

2011.06.01. 12:00 :: ravasz_abel

Átmenetileg levegőhöz jutott az elmúlt hónapok során folyamatos létbizonytalanságban lévő szlovákiai Radičová-kormány, miután sikeresen vett két, potenciálisan sorsdöntő akadályt. Két hete a koalíciós pártok képviselői fegyelmezetten, együtt szavazva megakadályozták Dobroslav Trnka újraválasztását a főügyész posztjára, a múlt héten pedig kompromisszum született a kisebbségi nyelvhasználatot szabályozó törvénnyel kapcsolatban.

Trnka újrázásának megakadályozását persze erős túlzás lenne nagy sikernek nevezni, különösen úgy, hogy a koalíció meg sem próbálkozott egy saját jelölt indításával. Azonban míg a pártok közötti bizalmatlanság és az együttműködés nehézsége ismét megerősítést nyert, egyben az is kiderült: változatlanul igaz, hogy a parlamenti többséget alkotó pártok és érdekcsoportok egyike sem érzi úgy, hogy jól járna a jelenlegi kormány bukásával. A szűk parlamenti többség tehát kitart, a koalíciós képviselők a Robert Fico-féle Smer általi megvásárlásának réme pedig egyelőre fikciónak bizonyult.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Míg a változatlanul lezáratlan Trnka-ügy közvetlenül dönthet Iveta Radičová miniszterelnök sorsáról, a kisebbségi nyelvtörvény el nem fogadása a Bugár Béla nevével fémjelzett Híd párt potenciális kilépésével fenyegette a kormányt. A törvény körüli vita politikai térképe a szokott módon alakult: a Híd politikusai a magyar párt pozíciójából kényszerültek alkudozni a nemzetvédő retorikát alkalmazó kereszténydemokrata KDH-val és a kormányt kívülről támogató, önjáról Igor Matovičcsal szemben, miközben a kormányban túlerőt képviselő SDKÚ változatlanul képtelen (vagy nem is akarja) betölteni a közvetítő szerepét. A kedvezőtlen előjelek ellenére végül megszületett a megegyezés, mely kibővíti a kisebbségek nyelvhasználati jogait, kiegyenlíti a nyelvtörvényben benne maradt szankciók által okozott aszimmetriát, és alátámasztja a Híd kooperációra építő alapvető politikai stratégiáját.

A Radičová-kormány működésének belső legitimációját változatlanul az a vélekedés adja, hogy bár a koalíciós együttműködés nehézkes, az alkufolyamatok pedig költségesek, „még mindig jobb”, mint ha Robert Ficónak kellene visszapasszolni a hatalmat. Ebben a tekintetben a Híd párt helyzete a kormányéval analóg. Bár a parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártjának (MKP) kritikái az elfogadott jogszabállyal kapcsolatban jogosak – többek között a nyelvhasználati határ, a hivatalnokok mérlegelési lehetősége vagy a helységnevek használata kapcsán –, a párt nehéz helyzetbe kerül azzal az érvvel szemben, hogy az elért eredmények „még mindig jobbak”, mint amit egy konfrontatív stratégia valaha fel tudna mutatni.

A kormány tehát egyelőre talpon maradt, bár a koalíció széthúzása és a szűk többség miatt a miniszterelnök soha nem lehet majd bizonyos a kormánypárti többség jövőjét illetően. Ez egyben azt is jelenti, hogy a pártok a permanens előkampány állapotában, készültségben maradnak, számolva a kabinet esetleges bukásával és az előrehozott választásokkal. Egy ilyen állapotban az alkuk keményebbek, az elérendő célok közvetlenebbek, ami a kormányzati munka hatékonyságának az elmúlt hetekben már megtapasztalt emelkedését hozhatja magával – hacsak a feszülő húr egy ponton el nem pattan.

 

(Ez a cikk eredetileg az Új Szó napilapban jelent meg)

Szólj hozzá!

Címkék: szlovákia nyelvtörvény

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratlepo.blog.hu/api/trackback/id/tr253012745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása